IJzerenberg
kunstenpark

De IJzerenberg heeft een zeer eigen concept en de benaming kunstenpark is geen loos begrip. Het is geen park, geen arboretum, geen museum, geen kunstgalerie, maar heeft iets gemeen met al deze.

Het park en de natuur

Het park beslaat een oppervlakte van 8 ha, volledig afgesloten, bestaande uit parkgebied, boomgaard, bos en weiland, met een grote verscheidenheid in beplanting en vele oude bomen (tot 200 jaar). Bij een zeventigtal boomsoorten staat de naam vermeld. Viervoeters (vos, egel, eekhoorn, ree) vogels en roofvogels (kiekendief) zijn er te spotten.

Het reliëf ligt tussen 50 en 83 m boven zeespiegel en vertoont op verscheidene plaatsen steile hellingen. Ook de landschappen zijn verscheiden, met reële vergezichten. Respect voor de natuur is een prioriteit . Buiten de noodzakelijke infrastructuur om het park voor bezoekers toegankelijk te maken is het basisprincipe dat de natuur zich spontaan kan ontwikkelen zonder teveel menselijke ingrepen. Over gans het park verspreid staan er bankjes om even te kunnen verpozen of te mijmeren.

Ijzerenberg 2021

De kunst

Verdeeld over het park staan meer dan honderden beelden opgesteld van beeldhouwers uit binnen-en buitenland, in alle mogelijke materialen en van alle strekkingen. Een gedeelte ervan vormt de vaste collectie en een groot aantal zijn te koop. Her en der zijn er installaties te ontdekken of zelfs “work in progress”.

Poëzie is aanwezig door de vele gedichten in het park geafficheerd. Er is zelfs een Haiku-dreef.

Ijzerenberg 2021

Het landhuis

Het landhuis op het terrein, waarschijnlijk oorspronkelijk een hoeve. dateert van 1740. Achtereenvolgens werd het een stopplaats voor ondermeer de postkoetsen om de paarden te wisselen, het werd een geneverstokerij Hensmans, misschien werd er ijzer gedolven in de 18de eeuw. Het landhuis speelde een rol bij de totstandkoming van Belgïe tijdens de veldslag van Leuven in 1831. Sedert de laatste verbouwing, ongeveer 100 jaar geleden, is het een woonhuis. Dit was tijdens WO II een onderduikadres voor geallieerde militairen, op terugweg naar hun land. Een diepe waterput of kelders ook buiten het huis zijn nog getuigen van deze rijke geschiedenis.

Ijzerenberg 2021

Beeldentriënnale 2022 
10 & 11  -  17 & 18  -  24 & 25 september 2022

IJzerenberg
Brusselsesteenweg 129
3020 Winksele

Info
info@ijzerenberg.be

       facebook          twitter           instagram         pinterest-logo_318-10773