EXPOSANT IJZERENBERG 2016 - UTOPIA

Baekelmans Guy

Na zijn fotografische experimenten in de jaren 60, treedt Guy Baekelmans (°1940) als schilder naar buiten met kleurrijke Pop-art en evolueert eerst naar een soberder  constructivisme om vervolgens  in volle vrijheid te creëren op doek en paneel, ruimtelijk met hout, metaal, polyester en plexi. Al vroeg  geïnteresseerd in Oosterse filosofieën neemt hij het boeddhisme aan in 1987 wat zijn werk een extra dimensie geeft. Guy Baekelmans’ monografie “Een spirituele reis”, toont een ruim overzicht van 50 jaar werk.

De tentoongestelde houten zuilen komen uit de reeks Simultaneous worlds. Met ‘gelijktijdige werelden’ wordt verwezen  naar creaties vanuit een universum met onuitputtelijke referenties, ontstaan door de interactie tussen de innerlijke microkosmos en de uiterlijke macrokosmos.

De dragon wagons maken deel uit van de reeks ‘Dragon wagons and wheels of wisdom’. Het zijn Triomfwagens gedragen door de ‘wielen der wijsheid’. Een boeddhistisch schrift verhaalt de inspanningen van de karpers die, tegen stroom en watervallen op, hun doel bereiken en door deze overwinning op zichzelf, draken worden. Het is een metafoor voor de dagelijkse strijd die de mens moet leveren voor zijn ‘menselijke revolutie’.

Guy heeft zijn atelier in Lede.

Beeldenexpo van woensdag 5 tot en met zondag 9 oktober 2016 telkens van 10 tot 17u
Brusselsesteenweg 131 - 3020 Winksele
Een organisatie van vzw IJzerenberg
website de verbeelding

 

facebook                 twitter                  instagram             pinterest-logo_318-10773

Pin It on Pinterest

Share This